11 Mart 2012 Pazar

DRAPAJ ÇALIŞMALARIMDAN ÖRNEK : KOSTÜM ÇALIŞMASI


Herkese Merhaba,
Bu aslında uzun zaman önce hazırladığım bir posttu ama anca şimdi düzenleyip yayınlayabilme fırsatı bulabildim. Sizden gelen bazı sorular, mesajlar vasıtası ile böyle bir post yapma gereği duydum tabii meraklıları için, meraklısı olmayanlar ise sonuca bakıp yorumları ile bize katılabilirler ;)


Evet dersimiz drapaj :) Marie Antoinette filminde Kirsten Dunst'ın giydiği gelinlikten esinlenerek kostüm hazırlayacağız. Size drapajla kostüm yapımını resimlemeye çalıştım. 


Yukarıda gördüğünüz ilk görselde ve ilk resimde amerikan bezi ile direk mankenimiz üzerinde çalışıyoruz. Pensleri yerine oturtuyor ve tek tek iğneliyoruz, sonra yapmak istediğimiz üst bedeni üzerine çizip, işaretlerimizi alıp mankenden çıkarıyor ve gerekli düzeltmeleri yaparak kesip kalıbımızı hazırlıyoruz. Daha sonra kalıplarımızı asıl kumaşa yerleştirip kesimini yapıyoruz. Üste bedende torbalama yapacağımız için aynı bedenden iki kesim yapıyoruz sadece dışta görülecek bedenin ortasına dantelli bir kumaş yerleştiriyoruz.


Kesimi bitirdik, dikişe geçmeden önce bunun gibi özellikle üste oturan bedenlerde ben kumaşları iğneler ile oturtmayı tercih ediyorum çünkü böylece göğüs kısmı gibi oturtması zor olan kısımlarda dikiş makinesinde kaymalar olmasını engellemiş oluyoruz. İğlediğimiz parçaları birleştirdiğimizde elimizde 2 adet üst beden olacak. Bunlardan bir tanesinin orta parçası dantelli olacak ki o da bize torbalamadan sonra önde olacak parçayı gösteriyor. En son 2 ayrı parçanın yakalarını birbirine birleştiriyoruz ve tersini çevirdiğimizde taaaataaaaammm üst bedenimiz hazır, görsel mi işte aşağıda :)


Üst beden hazır olduğuna göre etek kısmına geçebiliriz. Ana resmimize bakarak bir dış etek birde iç etek keseceğiz. Dış etek için kumaşı boyundan ikiye katlıyoruz ve kesim masasına seriyoruz. Mankenimizin beli 70 olduğundan önce bel oyuntusunu ayarlıyoruz ve arkasından da etek boyunu ayarlıyoruz ve kesiyoruz. İç etek için tekrar kumaş katlamaya gerek yok sadece ön bedene göre kesim yapacağız. Yalnız ben de, resimdeki gibi iç ön eteğin dış etekten farklılık göstermesini istiyorum o yüzden kesmeden önce kumaşın üzerine tonu uygun 2 kat kristal tül seriyorum ve belli yerlerinden kaymasın diye iğneliyorum. Belin yarı ölçüsünü baz alarak tekrardan bel kısmını belirliyor ve arkasından yine boyu ayarlayıp kesimi yapıyoruz. (Ne yazık ki bu kısmı çekmeyi unutmuşum)


Etek kısmı bittiğine göre üst bedeni giydirdiğimiz mankenimize etek kısmını drapaj ile oturtmaya sıra geldi. Ben dış eteği küçük pliler yaparak oturtmak istedim böylece tarlatanı altına giydirdiğimizde daha hoş duracak. 


Arkasından ana görselden yararlanarak kostümümüzün süslemelerini hazırlayacağız. Bu kısım sizinde tahmin edebileceğiniz gibi metrelerce fırfır hazırlama birleştirme, kurdelaları hazırlama ile geçti.


Süslemeler için gerekli hazırlıkları bitirdikten sonra sıra geldi üst bedene ve eteğe bunların yerleştirilmesine ve dikilmesine. Önce kabaca yerleştiriceğimiz yerlerin planını yapıyor, ölçüleri belirliyoruz sonra tektek yerleştirip iğneliyoruz. Arkasından sıra dikmeye geliyor kimi makinede kimi elle. Tahmin ettiğiniz gibi bu işlemler bile epey zahmetli.


Artık eteğimizde hazır olduğuna göre sıra geldik kostümümüzün kollarına. Ne yazık ki onları hazırlarken çekmeyi unutmuşum veya artık sabrım taşmış, bir an evvel bitirmeye çalıştığımdan çekmemiş olabilirim :) Kolların hazırlanmasında ise klasik kol kalıbını kullarak, omuz kısmına hafif büzgü vererek bedene yerleştirdim. Kendi orjinal kumaşından kısa kol hazırladım ve geri kalan kısmını ise tül yerleştirdim ve iki yerinden büzgüler vererek hazırladığımız süslerden burayada yerleştirdim. Yaka etrafını da yine hazırladığımız fırfırdan dönerek, bedene de yine önceden hazırladığım kurdelaları diktim. Son aşamada ise üst beden ile alt eteklerini birbirine ekledim. (Sırttaki sarı kurdelayı dikkate almayın o anda kurdela bulamamışım sanırım :) )
Son kısımı biraz hızlı geçtim farkındayım ama geri kalan kısım daha çok detaylardı. Sonucu mu merak ediyorsunuz işte görseller aşağıda... Umarım beğenmişsinizdir....



Not: Görseller geçen sene çekildi o yüzden eski fotoğraf makinamdan, netlikleri için affınıza sığınıyorum..

2 yorum:

pempe gönlüm sende dedi ki...

mükemmel olmuş bayıldım:) böyle eski tarzdaki elbiselere bayılırım zaten:)

STYLEISTICO dedi ki...

Teşekkür ederim, beğenmene sevindim. Aslında geçen sene yapmıştım ama anca yayınlayabildim :)